INTRODUCCIÓ A LA TDT

Què és la TDT? Per què és important? 


La Televisió Digital Terrestre (TDT) és el sistema de difusió Publica la pàginadel senyal de televisió que utilitza la tecnologia digital per transmetre la imatge, el so i altres serveis mitjançant les ones terrestres. Per emetre s'utilitzen els mateixos centres emissors i per rebre s’utilitzen les mateixes antenes que hi havia als habitatges per a la televisió terrestre analògica.
La TDT no és una opció més per veure la televisió. La TDT és una tecnologia de substitució. Ha substituït la televisió analògica, format que ha desaparegut a tot l'estat espanyol el 3 d'abril del 2010. Aquest és un procés que es produeix a tot Europa i es fa en compliment de la normativa europea.
La implantació de la TDT ha estat imparable. Per això cal que tothom shagi adaptat a aquesta tecnologia per poder seguir gaudint d’un servei de televisió gratuït, de més qualitat i amb més canals disponibles. Podem comparar aquest procés amb el que vam viure fa uns anys quan la pesseta va ser substituïda per l’euro, després d’un període de transició com el que ara estem vivint amb la televisió.
Per rebre la TDT, només cal seguir tres passos senzills: comprovar si som en una zona de cobertura (més del 99% de la població en té), adaptar la nostra instal·lació d'antena, sobretot en el cas d'antenes col·lectives, i disposar d'un descodificador de TDT, ja sigui un descodificador extern o un televisor digital amb descodificador integrat. No cal subscriure's, ni pagar cap quota, atès que les emissions són majoritàriament gratuïtes i en règim obert.
La TDT ja no representa la televisió del futur. És la televisió del present.

Com funciona?

Les diverses cadenes de televisió (operadors) envien el contingut a un centre emissor. El centre emissor distribueix el senyal digital de televisió a la seva àrea de cobertura. Els usuaris el reben mitjançant la mateixa antena amb què reben actualment la televisió analògica. Finalment, l'emissió digital arriba a cada televisor gràcies a un descodificador digital extern (A) o bé gràcies al descodificador digital integrat que porta incorporat el mateix aparell (B).
A)



B)

Avantatges

La digitalització del senyal de televisió comporta un seguit d'avantatges que suposen un abans i un després en la història de la televisió, igual com va succeir amb el pas de la televisió en blanc i negre a la televisió en color als anys setanta. Els avantatges principals que ofereix són:
Més continguts gratuïts
En lloc d’un canal de televisió per a cada freqüència UHF, ara disposem de quatre canals de televisió per a cada freqüència UHF, amb la possibilitat d’augmentar l’oferta, i incrementar la presència del català i del pluralisme. I tot això sense pagar cap quota. És una televisió majoritàriament gratuïta (la TDT de pagament ja és una realitat), accessible a tothom, a diferència de les altres ofertes audiovisuals (satèl·lit, cable o ADSL ) en què si cal pagar una quota d’abonament.
Millor qualitat d'imatge i so


Avantatges





  • La TDT soluciona els problemes de recepció més comuns: s'eliminen les imatges dobles i l'efecte neu


Avantatges





  • La TDT permet perfeccionar la qualitat de la imatge, que arriba a una qualitat de DVD i possibilita les emissions en format panoràmic (16:9).


Avantatges





  • La TDT permet millorar la qualitat del so, que arriba a una qualitat de CD, i si es troba disponible, permet seleccionar idiomes i subtítols. Fins i tot si el descodificador ho permet, es pot gaudir del so envoltant (surround).

En un futur proper podrem veure alguns canals en alta definició, la màxima expressió en qualitat d’imatge. Actualment Televisió de Catalunya està emetent el canal 3HD en proves pel segon múltiplex des d'Alpicat, Collserola, Mussara i Rocacorba. Està previst que es desplegui aquests canal a la resta d'emissors de la xarxa.
Per poder gaudir d’aquesta experiència visual caldrà disposar d’un descodificador adequat, que incorpori també la tecnologia de compressió MPEG4, a banda del MPEG2 que actualment tenen la gran majoria dels descodificadors i dels televisors amb descodificador integrat.
Accessibilitat
La TDT obre les fronteres de la televisió per als teleespectadors invidents i per als espectadors amb problemes d’oïda. Aprofitant un dels múltiples canals d’àudio, la TDT permet inserir un sistema d’audiodescripció per a cecs. D’altra banda, també hi ha la possibilitat d’incorporar-hi subtítols, no només per veure els canals en diferents idiomes, sinó per facilitar l’accés a la programació als espectadors amb deficiències del sistema auditiu.
Serveis interactius i MHP
La TDT possibilita l'accés a serveis interactius, basats en l'estàndard MHP (Multimedia Home Platform ), el qual proporciona una plataforma comuna per a les aplicacions interactives de la televisió digital, independent del proveïdor dels serveis així com independent del descodificador utilitzat. Per poder rebre aquests serveis, cal que el descodificador estigui preparat per a aquest estàndard. Es pot comprovar amb la presència del logotip MHP al descodificador o al televisor digital integrat. A més a més, l’operador de televisió ha d’oferir aquests tipus de serveis. La interactivitat ens permetrà tenir accés a notícies del temps, al trànsit, a serveis adreçats a la ciutadania, a estadístiques, a publicitat interactiva, a enquestes televisives, etc. Així mateix tindrem una porta d'entrada a la societat de la informació per accedir a tots els serveis d'informació de l’Administració, de comerç electrònic, etc.

TDT de pagament

El govern de l’Estat ha aprovat la normativa per la qual els operadors estatals privats de TDT podran oferir un dels seus canals de televisió en la modalitat de pagament. El Reial Decret-Llei 11/2009, de 13 d’agost de 2009, estableix que els aparells descodificadors que permeten tenir accés a aquests canals de TDT de pagament, serviran per veure qualsevol de les ofertes televisives que es posin en marxa a partir d’ara, mitjançant targetes de pagament que aquests canals posaran al mercat.
Així doncs, la TDT de pagament ja és una realitat. Però no ve a substituir la TDT, ni requereix cap adaptació d’antena: serà una part de la futura oferta de la TDT. Actualment ja hi ha dos canals (GolTV i AXN) que si els volem veure, haurem d'adquirir una targeta de pagament per inserir-la a una ranura específica del descodificador o del televisor amb TDT incorporat. En un futur proper, s'incorporaran nous canals de pagament. Tota la resta de canals, la gran majoria, continuaran sent gratuïts com fins ara.

Quin televisor o receptor necessito?
La major part de descodificadors que hi ha al mercat i que s'han venut darrerament NO incorporen aquesta ranura. Per tant, aquests descodificadors no seran vàlids directament per veure la TDT de pagament, però si per a visualitzar tots els altres canals. Ja s'han començat a posar a la venda descodificadors externs que incorporen ranures per inserir aquestes targetes de pagament. Alguns d’aquests models incorporen el català com un dels idiomes dels seus menús en pantalla.
En canvi, la majoria de televisors amb TDT incorporat que ara hi ha al mercat o que s'han venut a partir del 2008, incorporen una ranura d'interfície comú (CI) que permet fer servir la targeta de TDT de pagament mitjançant un petit adaptador (mòdul CAM) que es connecta directament a la ranura CI. Consulteu-ho a la pàgina gestionada per Abertis TDT Premium o l'establiment comercial on vau adquirir el televisor.
Els mòduls CAM també es trobaran a la venda als establiments d’electrodomèstics. La ranura CI del televisor, que normalment se situa als laterals o a la part posterior de la pantalla, també pot aparèixer, en les descripcions tècniques, amb el nom de PCMCIA, que és la denominació aplicada als mòduls CAM en el món de la informàtica.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors